Tajniki kuchni molekularnej

W pracowniach gastronomicznych naszej szkoły odbyły się fascynujące warsztaty na temat kuchni molekularnej, które poprowadził dr hab. inż. Przemysław Kowalczewski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Uczniowie mieli niepowtarzalną okazję poznać tajniki kuchni molekularnej i pod okiem eksperta stworzyć niezwykłe potrawy, łącząc naukę z artystyczną kreacją. Podczas warsztatów młodzież:

  • Przygotowała makaron z herbaty: Wykorzystując proces żelatynyzacji, uczniowie przekształcili napar z herbaty w delikatne i aromatyczne nitki makaronu.

  • Stworzyła kawior z octu balsamicznego: Stosując technikę sferyfikacji, uczniowie zamknęli esencję octu balsamicznego w maleńkich, pękających w ustach perełkach.

  • Przyrządziła parmezanową piankę: Za pomocą spieniacza do mleka uczniowie stworzyli lekką i puszystą piankę o intensywnym smaku parmezanu.

Warsztaty wzbudziły ogromne zainteresowanie uczniów, którzy z zaangażowaniem i entuzjazmem uczestniczyli w kulinarnych eksperymentach. Oprócz praktycznego tworzenia potraw, dr hab. inż. Przemysław Kowalczewski wygłosił prelekcję na temat: „Kontrowersje i perspektywy wykorzystania owadów jako alternatywnej żywności”.

Dbaj o kręgosłup

21 lutego 2024 roku gościliśmy w szkolę panią dr Barbarę Głasek z Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego, która przeprowadziła specjalistyczne zajęcia terapeutyczne obejmujące ruch i taniec. Pani doktor poprowadziła też wykład na temat zdrowego kręgosłupa, czyli jak dbać o prawidłową postawę ciała. 

Zdrowe odżywianie

16 lutego 2024 roku odbył się wykład dla młodzieży szkoły branżowej „Zdrowe odżywianie. Wykład poprowadziła dr inż. Alicja Jaworska-Piasecka, wykładowczyni Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.

Podczas wykładu online uczniowie dowiedzieli się między innymi tego, jakie są zasady zdrowego odżywiania, jakie produkty spożywcze są wartościowe, a których należy unikać, jakie są najczęstsze błędy żywieniowe popełniane przez młodzież oraz jak zdrowe odżywianie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie.

Dostosowanie