Menu Zamknij

Światowy Dzień Popcornu

Na korytarzach unosił się dziś zapach popcornu, jak przed seansem filmowym. To dlatego, że ta popularna przekąska ma dziś, 19 stycznia, swoje specjalne święto w kalendarzu – Światowy Dzień Popcornu.

Najlepszy popcorn podobno jest w kinach. To nieprawda. Nasi kucharze ze szkoły branżowej robią o niebo lepszy. Z okazji nietypowego święta przygotowali razem z panem Pawłem Zabielskim ogromnej ilości tej przekąski. Lekko słonej, maślanej, o łagodnym smaku, pysznej.

Popcorn, czyli prażona kukurydza, cieszy się dużą popularnością na świecie. Słowo popcorn wzięło się od charakterystycznego dźwięku, który powstaje, gdy ziarenka kukurydzy pękają podczas prażenia. Pop oznacza pękanie, trzaskanie z towarzyszącym mu odgłosem, a corn to kukurydza. Dziś z okazji święta jedliśmy klasyczną wersję popcornu. Przygotowuje się go też z ziołami, albo na słodko – z karmelem, z miodem, cynamonem, a także z czekoladą, czy masłem orzechowym.

Dostosowanie