W pracowniach gastronomicznych naszej szkoły odbyły się fascynujące warsztaty na temat kuchni molekularnej, które poprowadził dr hab. inż. Przemysław Kowalczewski z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Uczniowie mieli niepowtarzalną okazję poznać tajniki kuchni molekularnej i pod okiem eksperta stworzyć niezwykłe potrawy, łącząc naukę z artystyczną kreacją. Podczas warsztatów młodzież:
Warsztaty wzbudziły ogromne zainteresowanie uczniów, którzy z zaangażowaniem i entuzjazmem uczestniczyli w kulinarnych eksperymentach. Oprócz praktycznego tworzenia potraw, dr hab. inż. Przemysław Kowalczewski wygłosił prelekcję na temat: „Kontrowersje i perspektywy wykorzystania owadów jako alternatywnej żywności”.
21 lutego 2024 roku gościliśmy w szkolę panią dr Barbarę Głasek z Uniwersytetu Kardynała Stefana Wyszyńskiego, która przeprowadziła specjalistyczne zajęcia terapeutyczne obejmujące ruch i taniec. Pani doktor poprowadziła też wykład na temat zdrowego kręgosłupa, czyli jak dbać o prawidłową postawę ciała.
16 lutego 2024 roku odbył się wykład dla młodzieży szkoły branżowej „Zdrowe odżywianie„. Wykład poprowadziła dr inż. Alicja Jaworska-Piasecka, wykładowczyni Wyższej Szkoły Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu.
Podczas wykładu online uczniowie dowiedzieli się między innymi tego, jakie są zasady zdrowego odżywiania, jakie produkty spożywcze są wartościowe, a których należy unikać, jakie są najczęstsze błędy żywieniowe popełniane przez młodzież oraz jak zdrowe odżywianie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie.