kapusta

Święto kapusty

W ostatnich dniach po całej szkole rozchodził się zapach kapusty. To za sprawą gotowania, duszenia, smażenia i pieczenia w pracowni kucharskiej. Uczniowie ze szkoły branżowej wraz ze swoimi nauczycielami przygotowali święto kapusty.

Sporządza się z niej bigos, kapuśniak, farsze do pierogów, uszek, gołąbki. Zbliżają się święta i wkrótce kapusta, jedno z najpopularniejszych warzyw, będzie królować na wigilijnych stołach. Pod kierunkiem nauczycieli: Urszuli Lenkiewicz, Marzanny Zienkiewicz, Pawła Zabielskiego, Marty Korneluk i Katarzyny Garlej-Majewskiej uczniowie przygotowali dla całej szkoły poczęstunek i mogliśmy poczuć przedsmak świąt. Przy okazji dowiedzieliśmy się między innymi, że 1) kapusta pojawiła się w Polsce już w XIV wieku, za sprawą kuchni niemieckiej, 2) słowo kapusta wywodzi się z łacińskiego caputium, czyli główka, 3) wyróżniamy wiele odmian kapusty, m.in. włoską, czerwoną, pekińską, brukselkę oraz białą (cukrową), z której wytwarza się kapustę kiszoną, 4) kalafior to też kapusta.

Dostosowanie