Podręczniki w roku szkolnym 2019/2020

(Wskazane podręczniki zostały dopuszczone decyzją ministra Edukacji Narodowej do użytku szkolnego i uwzględniają podstawę programową kształcenia ogólnego)

Szkoła Przysposabiająca do Pracy

Język angielski, klasy I–III: Super Sparks 2. Zeszyt ćwiczeń. Szkoła podstawowa, P.A. Davies, L. Lambert, wyd. Oxford University Press.

Uwaga, po rozpoczęciu roku szkolnego nauczyciele przedstawią informację o potrzebie zakupu pozostałych podręczników i zeszytów ćwiczeń.

Szkoła Branżowa I stopnia – klasy na podbudowie szkoły podstawowej, przedmioty ogólnokształcące

Klasa I

  • Język polski: To się czyta, A. Klimowicz, J. Ginter,
    wyd. Nowa Era
  • Język angielski: Solutions Gold Pre-Intermediate, T. Falla, P.A. Davies, poziom podstawowy i rozszerzony, wyd. Oxford University Press; Solutions Gold Pre-Intermediate, Workbook, T. Falla, P.A. Davies, wyd. Oxford University Press
  • Historia: Poznać przeszłość I, M. Pawlak, A. Szweda, wyd. Nowa Era
  • Podstawy przedsiębiorczości: Krok w przedsiębiorczość.
    Podręcznik do podstaw przedsiębiorczości dla szkół ponadgimnazjalnych, Z. Makieła, T. Rachwał, wyd. Nowa Era
  • Podstawy przedsiębiorczości: Krok w przedsiębiorczość.
    Ćwiczenia do podstaw przedsiębiorczości dla szkół ponadgimnazjalnych, Z. Makieła, T. Rachwał, wyd. Nowa Era
  • Informatyka: Informatyka. Odkrywamy na nowo. Zakres podstawowy. Klasa 1-3. Podręcznik, szkoła ponadgimnazjalna,
    A. Gawełek, wyd. Operon
  • Biologia: Biologia 1. Podręcznik do 1 klasy szkoły branżowej I stopnia, B. Jakubik, R. Szymańska, wyd. Operon
  • Chemia: Chemia 1. Podręcznik dla I klasy szkoły branżowej 1 stopnia, A. Sikorski, Operon
  • Matematyka: To się liczy! Podręcznik do matematyki ze zbiorem zadań dla klasy 1 branżowej szkoły I stopnia, W. Babiański, K. Wej, wyd. Nowa Era
  • Edukacja dla bezpieczeństwa: Edukacja dla bezpieczeństwa,
    Podręcznik dla szkół branżowych I stopnia,
    B. Boniek, A. Kruczyński, wyd. Operon

Szkoła Branżowa I stopnia – klasy na podbudowie szkoły podstawowej, przedmioty zawodowe

Klasa I o kierunku cukiernik

  • Technologie produkcji cukierniczej: Technologie w produkcji
    cukierniczej
    , M. Kaźmierczak, WSiP
  • Technika w produkcji cukierniczej: Technika w produkcji
    cukierniczej
    , K. Kocierz, WSiP
  • Działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym: Prowadzenie działalności gospodarczej, T. Gorzelany, W. Ave,
    WSiP
  • Język angielski zawodowy: Cooking, W. Evans J. Dodey,
    Express Publishing

Klasa I o kierunku sprzedawca

  • Towar jako przedmiot handlu. Prowadzenie
    sprzedaży,
    tom 1, I. Wielgosik, wyd. eMPi2
  • Obsługa klientów. Prowadzenie sprzedaży, podręcznik, tom 3,
    I. Wielgosik, wyd. eMPi2
  • Organizacja i techniki sprzedaży, wyd. 1 poprawione 2015, E. Strzyżewska, I. Wielgosik, wyd. eMPi2
  • Przedsiębiorca w handlu, wyd. 1, K. Strzelecka, wyd. eMPi2
  • Język angielski zawodowy: Sales and Marketing, W. Evans, J. Dodey, C. Vickers, wyd. Express Publishing

Klasa I o kierunku kucharz

  • Sporządzanie potraw i napojów, część I, M. Ziemkiewicz, WSiP
  • Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, część I,
    M. Konarzewska
  • Organizacja żywienia i usługi gastronomiczne, część 2, J. Duda,
    S. Krzywda, M. Zienkiewicz

Klasa I o kierunku asystent fryzjera

  • Nowoczesne fryzjerstwo, Z. Sumirska, wyd. SUZI

Klasa I o kierunku pracownik pomocniczy obsługi hotelowej

  • Technologia prac w obiektach hotelarskich, część I i II, M. Halama, wyd. Operon
  • Język angielski zawodowy: Hotels Catering, V. Evans, J. Dodey,
    wyd. Express Publishing

Szkoła Branżowa I stopnia – klasy na podbudowie gimnazjum

Klasa I – przedmioty ogólnokształcące

  • Język polski: Zrozumieć świat. Klasa 1, E. Nowosielska, U. Szydłowska, wyd. Nowa Era
  • Język angielski: Solutions Gold Pre-Intermediate, T. Falla, P. A. Davies, poziom podstawowy i rozszerzony, wyd. Oxford University Press; Solutions Gold Pre-Intermediate, Workbook, T. Falla, P.A. Davies, wyd. Oxford University Press
  • Matematyka: Matematyka. Część I, W. Babiański, K. Wej,
    wyd. Nowa Era
  • Historia: Poznać przeszłość. Wiek XX, S. Roszak, J. Kłaczkow,
    wyd. Nowa Era
  • Geografia: Oblicza geografii. Podręcznik do geografii dla szkół ponadgimnazjalnych z atlasem geograficznym. Zakres podstawowy, R. Uliszak, K. Wiedermann, wyd. Nowa Era
  • Geografia: Oblicza geografii. Karty pracy ucznia
    dla szkół ponadgimnazjalnych. Zakres podstawowy, J. Brożyńska, M. Kubik, M. Nikołajew-Banaszewska, wyd. Nowa Era
  • Chemia: To jest chemia, Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych. Zakres podstawowy, R. Hassa, A. Mrzigod, J. Mrzigod, wyd. Nowa Era
  • Fizyka: Odkryć fizykę. Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych.
    M. Braun, W. Śliwa, wyd. Nowa Era
  • Edukacja dla bezpieczeństwa: Żyję i działam bezpiecznie,
    Podręcznik. Zakres podstawowy, J. Słoma, wyd. Nowa Era
  • Informatyka: Informatyka. Odkrywamy na nowo. Zakres podstawowy. Klasa 1-3. A. Gawełek, wyd. Operon
  • Biologia: Biologia na czasie. Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych. Zakres podstawowy, E. Bonar, W. Krzeszowiec-Jeleń, S. Czachorowski, wyd. Nowa Era.

Klasa II – przedmioty ogólnokształcące

  • Język polski: Zrozumieć świat. Klasa 2, E. Nowosielska, U. Szydłowska, wyd. Nowa Era
  • Historia: Poznać przeszłość. Wiek XX, S. Roszak, J. Kłaczkow,
    wyd. Nowa Era
  • Podstawy przedsiębiorczości: Krok w przedsiębiorczość.
    Podręcznik do podstaw przedsiębiorczości dla szkół ponadgimnazjalnych, Z. Makieła, T. Rachwał, wyd. Nowa Era
  • Matematyka: Matematyka. Część 1, W. Babiański, K. Wej,
    wyd. Nowa Era

Klasa III – przedmioty ogólnokształcące

  • Język polski: Zrozumieć świat. Klasa 3, E. Nowosielska, U. Szydłowska, wyd. Nowa Era
  • Język angielski: New Horizons 1, P. Readley, D. Simons,
    M. Wieruszewska, wyd. Oxford University Press;
    New Horizons 2, P. Readley, D. Simons,
    M. Wieruszewska, wyd. Oxford University Press
  • Wiedza o społeczeństwie: W centrum uwagi, A. Janicki,
    wyd. Nowa Era
  • Podstawy przedsiębiorczości: Krok w przedsiębiorczość.
    Ćwiczenia do podstaw przedsiębiorczości dla
    szkół ponadgimnazjalnych, Z. Makieła, T. Rachwał, wyd. Nowa Era
  • Matematyka: Matematyka. Część 2, W. Babiański, K. Wej,
    wyd. Nowa Era

Szkoła Branżowa I stopnia – klasy na podbudowie gimnazjum, przedmioty zawodowe

Klasa I o kierunku cukiernik

  • Technologie produkcji cukierniczej: Technologie w
    produkcji cukierniczej, M. Kaźmierczak, WSiP
  • Technika w produkcji cukierniczej: Technika w produkcji
    cukierniczej, K. Kocierz, WSiP
  • Działalność gospodarcza w przemyśle spożywczym: Prowadzenie działalności gospodarczej, T. Gorzelany, W. Awe, WSiP
  • Język angielski zawodowy: Cooking, W. Evans, J. Dodey,
    wyd. Express Publishing

Klasa I o kierunku sprzedawca

  • Towar jako przedmiot handlu. Prowadzenie sprzedaży, tom 1, I. Wielgosik, wyd. eMPi2
  • Obsługa klientów. Prowadzenie sprzedaży,  tom 3, I. Wielgosik,
    wyd. eMPi2
  • Język angielski zawodowy: Sales and marketing, W. Evans, J. Dodey, C. Vickers, wyd. Express Publishing

Klasa I o kierunku pracownik pomocniczy obsługi hotelowej

  • Technologia prac w obiektach hotelarskich, M. Halama, WSiP

Klasa I o kierunku kucharz

  • Sporządzanie potraw i napojów, M. Ziemkiewicz,
    WSiP
  • Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem,
    część I, M. Konarzewska
  • Organizacja żywienia i usługi gastronomiczne, część 2,
    J. Duda, S. Krzywda, M. Zienkiewicz, WSiP

Klasa I o kierunku asystent fryzjera

  • Nowoczesne fryzjerstwo, Z. Sumirska, wyd. Suzi

Klasa II o kierunku cukiernik

  • Technologie produkcji cukierniczej: Technologie w
    produkcji cukierniczej, M. Kaźmierczak, WSiP
  • Technika w produkcji cukierniczej: Technika w produkcji
    cukierniczej, K. Kocierz, WSiP
  • Prowadzenie działalności gospodarczej, T. Gorzelany,
    W. Awe, WSiP
  • Język angielski zawodowy: Cooking, W. Evans, J. Dodey, wyd. Express Publishing

Klasa II o kierunku kucharz

  • Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, część I,
    M. Konarzewska
  • Organizacja żywienia i usługi gastronomiczne, część 2,
    J. Duda, S. Krzywda, M. Zienkiewicz, WSiP

Klasa II o kierunku sprzedawca

  • Organizacja i techniki sprzedaży, E. Strzyżewska, I. Wielgosik,
    wyd. popraw. 2015, wyd. eMPi2
  • Przedsiębiorca w handlu, K. Strzelecka, wyd. eMPi2
  • Język angielski zawodowy: Sales and marketing, W. Evans,
    J. Dodey, C. Vickers, wyd. Express Publishing

Klasa II o kierunku asystent fryzjera

  • Nowoczesne fryzjerstwo, Z. Sumirska, wyd. Suzi

Klasa II o kierunku pracownik pomocniczy obsługi hotelowej

  • Technologia prac w obiektach hotelarskich, M. Halama, WSiP
  • Język angielski zawodowy: Hotels catering, V. Evans, J. Dodey,
    wyd. Express Publishing

Klasa III o profilu cukiernik

  • Technologie produkcji cukierniczej: Technologie w produkcji
    cukierniczej, M. Kaźmierczak, WSiP
  • Technika w produkcji cukierniczej: Technika w produkcji
    cukierniczej, K. Kocierz, WSiP
  • Język angielski zawodowy: Cooking, W. Evans, J. Dodey,
    wyd. Express Publishing
  • Działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym: Prowadzenie działalności gospodarczej, T. Gorzelany, W. Awe,
    WSiP

Klasa III o kierunku kucharz

  • Technologia gastronomiczna z towaroznawstwem, część I,
    M. Konarzewska
  • Organizacja żywienia i usługi gastronomiczne, część 2, J. Duda,
    S. Krzywda, M. Zienkiewicz, WSiP

Klasa III o kierunku sprzedawca

  • Język angielski zawodowy: Sales and marketing, W. Evans,
    J. Dodey, C. Vickers, wyd. Express Publishing

Klasa III o kierunku pracownik pomocniczy obsługi hotelowej

  • Technologia prac w obiektach hotelarskich, M. Halama, WSiP
  • Język angielski zawodowy: Hotels catering, V. Evans, J. Dodey,
    wyd. Express Publishing