Podręczniki w roku szkolnym 2018/2019

Wykaz podręczników dla uczniów Branżowej Szkoły I stopnia Specjalnej nr 53

Przedmioty ogólnokształcące

Język polski: klasy I, II, III

  1. Nowosielska, U. Szydłowska. Zrozumieć świat, cz.I, II, III, Nowa Era.

Język angielski: klasa I, II, III

  1. Readley, D. Simons, M. Wieruszewska. New Horizons, cz. 1, 2, Oxford.

Historia: klasa I, II

  1. Roszak, J. Kłaczkow. Poznać przeszłość, wiek XX, Nowa Era.

Wiedza o społeczeństwie: klasa III

  1. Janicki. W centrum uwagi, Nowa Era.

Podstawy przedsiębiorczości: klasa II

  1. Makieła, T. Rachwał, Krok w przedsiębiorczość, podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych, Nowa Era.

Podstawy przedsiębiorczości: klasa III

  1. Mikinia, M. Sienna, Przedsiębiorczość – klucz do sukcesu, Rea.

Działalność gospodarcza w gastronomii: klasa I

  1. Sawicka, T. Mikulska, H. Górska-Warsewicz, Działalność gospodarcza w gastronomii, WSiP, Rea.

Geografia: klasa I

  1. Brożyńska, M. Kubik, M. Nikołajew-Banaszewska, Oblicza geografii. Karty pracy ucznia dla szkół ponadgimnazjalnych, zakres podstawowy, Nowa Era.

Geografia: klasa I

  1. Uliszak, K. Wiederman, Oblicza geografii, podręcznik do szkół ponadgimnazjalnych+ atlas, Nowa Era.

Biologia: klasa I

  1. Mossor-Pietraszewska, J. Strzałko, Biologia. Biotechnologia i różnorodność biologiczna. Podręcznik dla szkół ponadgimnazjalnych zakres podstawowy, eMPI2.

Chemia: klasa I

  1. Hassa, A. Mrzigod, J. Mrzigod, To jest chemia, Nowa Era

Fizyka: klasa I

Weronika Śliwa, Marcin Braun, Odkryć fizykę, Nowa Era.

Matematyka: klasa I, II, III

  1. Babiański, K. Wej, Matematyka, część I i II, Nowa Era.

Informatyka: klasy I, III

  1. Gawełek, Informatyka – Odkrywamy na nowo. Operon.

Edukacja dla bezpieczeństwa: klasa I

  1. Słoma, Żyję i działam bezpiecznie, Nowa Era.

Wychowanie do życia w rodzinie: klasa I, II, III

  1. Król, M. Ryś, Wędrując ku dorosłości – podręcznik i ćwiczenia dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych, Rubikon.

Przedmioty zawodowe

Klasa o kierunku cukiernik

Technologie produkcji cukierniczej: klasa I, II, III

  1. Kaźmierczak, Technologie w produkcji cukierniczej, WSiP.

Technika w produkcji cukierniczej: klasa I, II, III

  1. Kocierz, Technika w produkcji cukierniczej, WSiP.

Działalność gospodarcza w przetwórstwie spożywczym: klasa I, III

  1. Gorzelany, W. Awe, Prowadzenie działalności gospodarczej, WSiP.

Klasa o kierunku sprzedawca

Klasa I: I. Wielgosik, Towar jako przedmiot handlu. Prowadzenie sprzedaży, tom 1, eMPi2

Klasa I: I. Wielgosik, Obsługa klientów. Prowadzenie sprzedaży, tom 3.

Klasa II: I. Wielgosik, E. Strzyżewska, I. Wielgosik, Organizacja i techniki sprzedaży, wyd. 1 poprawione, 2015.

Klasa II: K. Strzelecka, Przedsiębiorca w handlu, wyd. 1 zaktualizowane, 2015.

Klasa o kierunku pracownik pomocniczy obsługi hotelowej

Klasa I: M. Halama, Technologia prac w obiektach hotelarskich, podręcznik + zeszyt ćwiczeń.

Klasa o kierunku kucharz

Klasa I: M. Ziemkiewicz, Sporządzanie potraw i napojów, WSiP.

Klasa o kierunku asystent fryzjera

Klasa I: Zuzanna Sumirska, Nowoczesne fryzjerstwo, SUZI.